INFORMATIE LUCHTVOCHTIGHEID

HOE GA JE OM MET LUCHTVOCHTIGHEID?

Bij DVB Design maken we meubels van duurzaam en natuurlijk materiaal, waaronder massief hout. Massief hout geeft je interieur een natuurlijke en karakteristieke uitstraling. Deze karakteristieke uitstraling komt ook voort uit het ‘werken van hout’. De kans op extreme werking van hout is het hoogste in de winter, wanneer de verwarming het meest gebruikt wordt. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat zwellen (uitzetten).

Hoe droger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat scheuren (krimpen). Het werken van hout kan ontstaan bij alle houtproducten die geheel of gedeeltelijk uit massief hout zijn vervaardigd. Deze natuurlijke werking van hout hoort bij een massief houten product en is geen klacht die verholpen kan worden. Je kunt de werking van hout wel minimaliseren door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid. We vertellen je graag hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Hoe zorg ik voor een normale werking van het hout?

DVB Design doet er veel aan om het werken van je houten meubel zoveel mogelijk te minimaliseren. Zo worden onze houten meubelen gemaakt van duurzaam kwaliteitshout en worden de meubelen zo geconstrueerd dat de meeste werking van het hout wordt opgevangen door het meubel zelf. Ook wordt tot het moment van levering de vochtbalans van het meubel nauwkeurig in de gaten gehouden.

Ook na levering is het essentieel dat het vochtgehalte van je meubel in balans blijft. De hoeveelheid vocht die jouw meubel bij levering bevat is afgestemd op een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 55 procent. Zolang de relatieve luchtvochtigheid in huis tussen de 50 en 60 procent blijft, wordt het krimpen en zwellen binnen de perken gehouden en is sprake van een normale werking van het hout. Een hygrometer geeft het luchtvochtigheidspercentage van jouw woning aan, zodat je makkelijk kunt zien wanneer deze te laag of te hoog is.

Wat moet ik doen als de relatieve luchtvochtigheid te laag is?

Als de luchtvochtigheid onder de 50 procent daalt, dan kun je water(damp) aan de lucht toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld door bij het koken van water de afzuigkap uit te zetten of door waterbakjes aan de radiatoren te hangen waardoor waterdamp zich in huis verspreidt. Om in de winter de luchtvochtigheid op peil te houden in een huiskamer met centrale verwarming, dient per dag vier tot zes liter water verdampt te worden. Het meest effectief is daarom het plaatsen van een luchtbevochtiger die geschikt is voor de inhoud van je woning. Blijft de luchtvochtigheid te laag? Dan zal het hout gaan krimpen. De relatieve luchtvochtigheid is het laagst in de winter, wanneer je vaker gebruik maakt van de verwarming.

Wat zijn de voordelen van een goede luchtvochtigheid?

Naast de perfecte staat van je houten meubelen, heeft een goede luchtvochtigheid in huis ook voordelen voor je gezondheid. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen er namelijk gezondheidsklachten ontstaan; van droge lippen en keel tot hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen.

Hoe gebruik ik een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger zorgt voor een gezond en aangenaam klimaat in huis. Te droge lucht kan gezondheidsklachten veroorzaken en schadelijk zijn voor houten vloeren en meubels. Een luchtbevochtiger is een goede tool om de lucht op peil te houden.

De truc is om een luchtbevochtiger op tijd in te zetten; een goede leidraad is om het apparaat aan te zetten zodra je de verwarming ook aan zet. Dit is meestal in september of oktober. Tijdens de winter is de luchtvochtigheid namelijk te laag, waardoor veel materialen uitdrogen.

Tips voor het gebruik van de luchtbevochtiger:

Laat de bevochtiger op de hoogste stand draaien als er niemand aanwezig is en laat de luchtbevochtiger op de hoogst, niet storende, werkingsstand werken als je zelf wel in de ruimte aanwezig bent, zo verdampt het toestel zo veel mogelijk vocht.

Zorg dat het waterreservoir regelmatig bijgevuld wordt. Voor veel luchtbevochtigers geldt; hoe voller de watertank, hoe meer luchtbevochtigers verdampen.

Meer weten over luchtvochtigheid? Neem gerust contact op.